Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

SEXMISE! Aneb: je možná partenogeneze u lidí?

Povede evoluce člověka tímto směrem? U savců a především u lidí tato možnost zatím vědecky potvrzena není, i když se jisté případy partenogeneze u samic člověka (pardon-u žen), již staly! Poslední takový případ je hlášen z Indie, ale i z USA v padesátých letech a spoustu dalších. Laboratorní partenogenezí se zabývá spousta vědeckých lékařských pracovišť v Evropě, Rusku a USA. Přední odbornicí této problematiky, je Elena Revazova, jakožto autorka publikace, která vyšla v Journal Cloning & Stem Cells začátkem roku 2008 a jež podrobně popisuje přípravu partenogenetickych kmenových buněk.

Buněčné linie získané partenogenetickou kultivací oocytů...internet

Partenogeneze je tzv.samobřezost, znamená vývin nového jedince pouze ze samičího vajíčka neoplozeného samčí pohlavní buňkou! V přírodě se takto rozmnožují živočichové třídy Bdelloidea, ale i například některé druhy hadů, ještěrů a žraloků. Některé zvířecí druhy se takto rozmnožují přirozeně a některé pouze mimořádně, jako instinktivně poslední možné řešení a to, když se samička octne bez samce. Takto se nedávno narodilo mládě varana v pražské zoologické zahradě. Testy prokázaly, že u samičky došlo k partenogenezi. Tímto se stala varanice matkou i otcem zároveň. Mláďata jsou při tomto způsobu vzniku vždy samčího pohlaví a samice se s nimi bude dále rozmnožovat. Ale zároveň jsou bohužel takto vzniklá mláďata geneticky bezcenná, jelikož nesou dědičnou informaci pouze jednoho rodiče. Příroda si opět poradila, když nejsou k dispozici samci, zřejmě se partenogenezí snaží zamezit vyhynutím druhu!

Je takové to nepohlavní rozmnožování u člověka též možné? Teoreticky ano, laboratorně se tak děje a když k tomu přičteme případy jež jsou zdokumentovány, dojdeme k závěru, že to není nemožné. Příroda je prostě mocná čarodějka. Ale pojďme si popsat, co se při partenogenezi děje, abychom tématu lépe porozuměli a mohli si udělat objektivnější náhled na tuto problematiku.

K tomu, aby u ženy došlo ke spontánní partenogenezi – tedy dělení a rýhování vajíčka, je třeba nějaký stimul-chemický podnět, jež je zatím ve fázi bádání. Lidská vajíčka mají dvě sady chromosomů. Jedna sada bývá při oplození normálně vypuzena, tím se docílí smísení genetického materiálu otce a matky. Děje se tak ještě před tím, než do vajíčka vnikne spermie. Jestliže ale po tomto vypuzení nedojde k oplození a vajíčko se aktivuje nějakým stimulem, začne se dělit. Chová se jako kdyby oplodněno bylo. Mluvíme právě o partenogenezi. Tím, ze při vzniku těchto buněk neasistoval „tatínek“ (jeho spermie), vypadla polovina genomu ze hry. Nové buňky prostě nemají tatínka!

Když pomineme vyšší církevní a duchovní princip zplození Ježíše Krista a vezmeme v potaz pouze genetiku, dojdeme k závěru, že i Panna Maria mohla počít právě partenogenezí! Ale též vyvstává otázka, proč se takovýchto věcí příroda vůbec dopouští? Je to pouze experiment-anomálie která nemá význam, nebo je to záměr? Sociální vývoj člověka může dospět v budoucnu do té fáze, že klasický partnerský život bude přežitkem a zátěží moderního humanoida. A poté může mít schopnost partenogeneze člověka vyšší, možná i nezbytný význam!

Tento článek berte prosím drazí čtenáři s rezervou, pouze jako nastínění hypotetických možností. Sám jsem si dobře vědom výše pravděpodobnosti této možnosti ;-)

Autor: Michal Svoboda | čtvrtek 1.9.2011 1:30 | karma článku: 20,91 | přečteno: 8825x
  • Další články autora

Michal Svoboda

Demagog a jeho demagogie! Aneb nový portál českého internetu.

Není všechno zlato, co se třpytí. V posledních dnech, mají odpůrci Zemana novou zbraň a tou je portál věnující se Demagogogii . Pojďme se podívat co tam Ti hoši vyvádějí.

27.1.2018 v 6:31 | Karma: 21,83 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Politika

Michal Svoboda

Jiří Brady, co je zač? Je povyk ohledně jeho nevyznamenání adekvátní?

Jaké zákulisní maškarády vysoké politiky jsou v pozadí stáhnutí nominace ceny T.G.Masaryka, můžeme pouze spekulovat. Jistě není vše tak jasné, jednoduché na interpretaci a ihned odsouditelné našimi médii.

22.10.2016 v 15:35 | Karma: 42,35 | Přečteno: 7930x | Diskuse| Politika

Michal Svoboda

Faktor „kuřák“, aneb iracionalita protikuřácké kampaně.

Tímto článkem reaguji na vzestupnou tendenci protikuřáckého boje, neboli "honu" na lidi, jež si dopřávají kouření cigaret.

10.8.2015 v 0:34 | Karma: 29,59 | Přečteno: 1479x | Diskuse| Společnost

Michal Svoboda

Koho budou za prezidenta volit psychiatři a logopedové?

S nadsázkou řečeno je navýsost jasné, že logopedové si zvolí Miloše Zemana a psychiatři raději Karla Schwarzenbergra. Alkoholismus spolu s egoismem proti hyponazalitě spolu s hypersomnií. Co je menší zlo? Dá národ přednost nalitému sebeukáječi, nebo huhlavému spáči? Kdybychom tyto osobnosti již léta neznali, považovali by jsme takový labužnický výběr za vtip! Ale je to bohužel realita. Nehodlám nikoho z kandidátů urážet, čtenáře prosím o nadhled se kterým píši o zmiňovaných a jejich handicapu. Pokud někoho pobouřím, preventivně se omlouvám.

21.1.2013 v 0:07 | Karma: 10,95 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika

Michal Svoboda

RQ-170„Bestie z Kandaháru“-Írán likviduje americké hi-tech letouny.

Íránu se podařilo zachytit a bez většího poškození získat další americký bezpilotní špionážní letoun, tentokrát to byl ScanEagle od společnosti Boeing. Jedná se o menší vrtulový prostředek s dosahem kolem 100km. Největším triumfem však bylo získání „Bestie z Kandaháru“ aneb Lockheed Martin RQ-170 Sentinel, jež je průzkumným bezpilotním prostředkem obtížné zjistitelnosti, který Írán získal koncem minulého roku, opět bez většího poškození.

13.12.2012 v 8:30 | Karma: 18,36 | Přečteno: 2755x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3742x
Pragmatik, lehký demagog, technoid, hudební producent a názorový podivín........

Seznam rubrik