RQ-170„Bestie z Kandaháru“-Írán likviduje americké hi-tech letouny.

13. 12. 2012 8:30:00
Íránu se podařilo zachytit a bez většího poškození získat další americký bezpilotní špionážní letoun, tentokrát to byl ScanEagle od společnosti Boeing. Jedná se o menší vrtulový prostředek s dosahem kolem 100km. Největším triumfem však bylo získání „Bestie z Kandaháru“ aneb Lockheed Martin RQ-170 Sentinel, jež je průzkumným bezpilotním prostředkem obtížné zjistitelnosti, který Írán získal koncem minulého roku, opět bez většího poškození.
infografika
infografikawww.theaviationist.com

ScanEagle byl zachycen u Kharg Island v jižní části země, kde tento bezpilotní stroj opět narušil vzdušný prostor Íránu. Spojené státy vysílají do této oblasti širokou škálu průzkumných prostředků v hojném počtu z několika stanovišť. V případě ScanEagle to bylo pomocí katapultu z bojové lodě a v případě RQ-170 z afghánského letiště v Kandaháru. USA se snaží získat špionáží cenné zpravodajské informace o jaderném programu této země, avšak sami porušují mnohá pravidla a to především narušováním vzdušného prostoru této islámské země. Ale cenu za to platí velmi vysokou! Sestřeleno bylo už několik špionážních letounů a některé, jak jsem zmínil, se podařilo získat téměř nepoškozené. Před několika měsíci narušil íránský vzdušný prostor i MQ-1 Predator, kterého se pokusilo sestřelit jedno ze dvou vyslaných Su-25, ale bez úspěchu.

Blíže chci však rozvinout téma, jakým způsobem se Íránu podařilo získat stále utajovaný stealth RQ-170 Sentinel. Íránské revoluční gardy disponují již mnohými pokročilými detekčními prostředky a dokáží zaregistrovat i „neviditelné“ letouny kategorie stealth. Klasickými radiolokačními prostředky se takový stroj zachytit nedá a v úvahu připadají pouze bistatické radiolokátory či pokročilé pasivní sledovací systémy. Nedávno Írán získal nový moderní ruský systém Avtobaza, který umí takovéto stealth prostředky detekovat. Nutno podotknout, že tento obchod neporušil embargo OSN na obchod s vojenským materiálem, jelikož se jedná o obranný systém.

Otázku detekce a sledování máme tudíž vyřešenu, ale jak se podařilo dosáhnout ovládnutí tohoto stroje a převzetí řízení? Nad místem určení je RQ-170 řízen ze vzdálené operační stanice pomocí úzce směrového paprsku přes satelit, pouze vzlet a přistání je řízeno radiovými povely na krátkou vzdálenost. Dle zahraničních zdrojů které uvedu pod článkem jsem zjistil, že íránci měli pravděpodobně nějaké odposlouchávací stanoviště poblíž afghánských hranic a odposlouchávali tamní radiovou komunikaci a podařilo se jim dekódovat a analyzovat komunikaci mezi stanovištěm a dronem, kterou později využili k převzetí řízení. Avšak ještě před převzetím řízení se jim muselo povést přerušit elektronickými rušícími prostředky komunikační kanály mezi satelitem a řízeným strojem. Po přerušení datového satelitního spojení, by se však drone vrátil sám, či pokračoval v letu dle předem naprogramovaných kroků, takže se muselo povést íráncům rozluštit i kódování potřebné k ovládnutí stroje, což vše jako celek je velmi technologicky náročné a výsledek se dá s jistou nadsázkou označit za fascinující.

RQ-170 Sentinel se podařilo získat u města Kashmar 220km od afghánských hranic poté, co narušil íránský vzdušný prostor. Jelikož je tento bezpilotní prostředek ještě zahalen velkou rouškou tajemství a k dispozici jsou pouze minimální informace, předpokládá se, že je i v zájmu ruských a čínských zpravodajských služeb jeho získání a z toho vyplívající dobré utajení toho, kde je Sentinel skladován. Např.při válce v Jugoslávii, když byl sestřelen stealth F-117 a číňané získali jeho části, bylo jejich velvyslanectví v Bělehradě bombardováno americkými letouny, samozřejmě v médiích prezentováno jako nechtěné!

Ale zpět. Íráncům se tudíž muselo povést převzít kontrolu nad RQ-170 na krátkou vzdálenost, komunikací radiovými signály s potřebným kódováním. Poté bylo nutné co nejrychleji dostat stroj bezpečně na zem za použití nouzového padákového systému, jímž letoun disponuje(viz.ilustrace). Tímto se docílilo jen minimálního poškození stroje. Nutno podotknout, že je to poprvé, co obdobný letoun skončil v rukách protivníka.

Jen čas ukáže, jak budou probíhat i další americké špionážní mise nad Íránem.

Zdroje:

theaviationist.com

reuters.com

presstv.ir

letectvi.cz

czech.ruvr.ru

flymag.cz

Autor: Michal Svoboda | čtvrtek 13.12.2012 8:30 | karma článku: 18.36 | přečteno: 2755x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 130 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 519 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3741
Pragmatik, lehký demagog, technoid, hudební producent a názorový podivín........

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...